Kronologia

1986

1.1.

Suomesta tulee Euroopan vapaakauppajärjestön (EFTA) täysjäsen

14.1.

Valtion elokuvatarkastamo kieltää Renny Harlinin Yhdysvalloissa ohjaaman Jäätävän poltteen esittämisen ja levityksen Suomessa raakana ja ulkopoliittisesti arveluttavana. Kieltopäätökseen vaikutti Neuvostoliiton Suomen suurlähettilään Vladimir Sobolevin harjoittamana painostus. Elokuvan 3,5 minuutilla leikattu versio ei saa maaliskuussa esityslupaa, mutta Korkein hallinto-oikeus kumoaa esityskiellon lokakuussa.  17,5 miljoonaa markkaa (5,5 miljoonaa euroa) maksanut elokuva saa ensi-iltansa 19. joulukuuta 1986. Jäätävä polte sai huonot arviot kriitikoilta sekä kotimaassa että ulkomailla.

26.4.

Neuvostoliittolaisessa Tšernobylin ydinvoimalassa tapahtuu vakava onnettomuus, jossa reaktorin ydin alkaa sulaa. Neuvostoliitto tiedottaa virallisesti tapahtuneesta vasta lähes kolme vuorokautta myöhemmin. Myös Suomen hallituksella on vaikeuksia tiedottaa onnettomuuden vaikutuksista Suomessa.

17.6.

Eduskunta hylkää äänin 91–89 Satakunnan, Pirkanmaan ja Kainuun läänien perustamisen, jota on valmisteltu lähes 30 vuotta.

6.11.

Kirkolliskokous päättää äänin 87–21 avata pappisviran naisille. Kirkkolain muutos tulee voimaan vuoden 1988 alussa.

1.12.

Oy Kolmostelevisio Ab aloitti ohjelmatoiminnan.