Ehrnrooth, Adolf

Adolf Ehrnrooth (1905–2004) oli suomalainen sotilas, joka osallistui talvi- ja jatkosotien rintamataisteluihin esikunta- ja komentotehtävissä. Hän haavoittui vaikeasti jatkosodan alussa kesällä 1941. Kannaksen torjuntataisteluiden loppuvaiheessa heinäkuussa 1944 Ehrnrooth ylennettiin everstiksi. Hän toimi Puolustusvoimissa eri tehtävissä vuoteen 1965, jolloin hän jäi kenraaliluutnanttina eläkkeelle. Ehrnrooth ylennettiin jalkaväenkenraaliksi 1980.

Ehrnrooth oli Mannerheim-ristin ritari numero 162. Hän oli taitava ratsastaja ja kuului Suomen joukkueeseen Lontoon olympiakisoissa 1948. Ehrnrooth tuli tunnetuksi etenkin 1990-luvulla sotaveteraanien puolestapuhujana ja perinteisten isänmaallisten arvojen esille tuojana. Hän toisti usein perusviestiään: ”Suomi on hyvä maa. Se on paras meille suomalaisille. Se on puolustamisen arvoinen maa ja sen ainoa puolustaja on Suomen oma kansa.

Linkkejä:

Puolustusvoimien kokoama muistosivusto Adolf Ehrnroothista

Urho Myllyniemen artikkeli Adolf Ehrnroothista Kansallisbiografiassa.

Videolinkkejä:

Adolf Ehrnroothista (1905–2004) tuli elämänsä lopputaipaleella sotaveteraanien näkyvin puhemies ja sinivalkoisen isänmaallisuuden henkilöitymä. Vanhan kenraalin haastattelusta tuli osa tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton tv-lähetystä. Turun Kakskerrassa 29.10.1998 tehdyssä haastattelussa Ehrnrooth käsittelee erityisesti marsalkka Mannerheimia, mutta muistelee myös sotilasuraansa.