Untola, Algot

Algot Untola (1868–1918, alkujaan Algoth Tietäväinen) oli kirjailija, lehtimies ja kansakoulunopettaja. Hän käytti kirjailijanimiä Maiju Lassila ja Irmari Rantamala. Untola valmistui Sortavalan seminaarista kansankoulunopettajaksi 1891. Hän puutavarakauppiaana Pietarissa 1900-luvun alussa. Sittemmin Untola lehtimiehenä ja kirjailijana. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Irmari Rantamalan nimellä 1909 julkaistu Harhama ja Maiju Lassilan nimellä vuonna 1910 ilmestynyt Tulitikkuja lainaamassa.

Pietarissa Untola osallistui sosialistivallankumouksellisten toimintaan. Suomessa hän oli mukana aluksi Suomalaisessa puolueessa. Riitauduttuaan puolueen kanssa hän liittyi SDP:n jäsneneksi. Vuodesta 1916 hän kuului Työmies-lehden toimitukseen. Hän työskenteli toimituksessa Helsingin valtaukseen saakka. Lehden 12. huhtikuuta ilmestynyt viimeinen numero oli Untolan yksin toimittama.

Untola vangittiin Helsingin valtauksen jälkeen. Hän kuoli 21. toukokuuta 1918 epäselvissä olosuhteissa. Untolaa oltiin kuljettamassa Helsingistä laivalla Suomenlinnaan teloitettavaksi. Jotkut tahot väittävät Untolan hypänneen veteen, minkä jälkeen hänet ammuttiin. Toisten tietojen mukaan hän sai surmansa laivan kannella.

Linkkejä:

Mikä oli miehiään Algot Untola? Ylen Elävä arkisto. 

Irma Tapaninen, Irmari Rantamala/Maiju Lassila – toisinajattelija kamppaili vaientamista vastaan.