Apostol, Aleksei

Alexei Apostol oli bulgarialaissyntyinen kapellimestari. Orvoksi jääneen Apostolin toivat Suomeen Turkin sotaan osallistuneet Suomen Kaartin sotilaat. Apostolista tuli kaartin soittokunnan jäsen. Vuonna 1890 hänet palkattiin Rakuunarykmentin kapellimestariksi ja 1893 Apostol siirtyi johtamaan Turun pataljoonan soittokuntaan. Turusta hän palasi Helsinkiin Suomen Kaartin kapellimestariksi.

Erottuaan armeijan palveluksesta Apostol johti vuosina 1901–1917 perustamaansa Helsingin torvisoittokuntaa, joka esiintyi erilaisissa juhlissa ja muissa tilaisuuksissa. A. Apostolin orkesteri oli kiistatta Suomen tunnetuin. Se soitti muun muassa lukuisissa osakuntien juhlissa. Hänen johdollaan kaikunut torvimusiikki säesti myös tanssia 1900-luvun alussa. Apostolin orkesteri levytti ennen ensimmäistä maailmansotaa kymmeniä kappaleita. Vuosina 1904–1917 Apostolilla oli lisäksi musiikkiliike. Hän toimi myös nuottien kustantajana ja perusti torvitehtaan.

Apostol johti 1918 Valkoisen kaartin soittokuntaa ja hänestä tuli puolustusvoimien ensimmäinen ylikapellimestari. Sotilasarvoltaan hän oli musiikkimajuri. Apostolin opissa oli jonkin aikaan muun muassa Georg Malmstén.

Audiolinkkejä:

Porilaisten marssi Alexei Apostolin johtaman Helsingin torvisoittokunnan esittämänä marraskuussa 1904.

Suomalainen kansansävelmä Lapsuuden toverille Helsingin torvisoittokunnan esittämänä 18.9.1911. 

Raita sisältää tekijänoikeusvapaita kotimaisia äänitteitä. Kansalliskirjaston musiikkikirjasto on digitoinut yli 10 000 kappaletta, jotka kaikki ovat kuunneltavissa kirjaston tiloissa.

Raita on osa Vuosisadan äänet –hanketta. Lisätietoja kotimaisista äänitteistä: