Kronologia

Lokakuu

1.10.

Saksan aseman käännyttyä sodassa tappiolliseksi senaatti toivoo saavansa Suomen itsenäisyydelle tunnustuksen ympärysvalloilta. Senaatin yksityisessä istunnossa Stenroth ehdottaa, että Mannerheim lähetettäisiin tässä tarkoituksessa Ranskaan ja Englantiin.

Evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous kokoontuu Turussa.

Korkeimman oikeuden avajaiset pidetään.

Rautatieteiden matkalippujen hintaa korotetaan 75 prosenttia ja pakettien lähetyshintoja 100 prosenttia.

Suomen ensimmäinen sotalaivue, johon kuuluvat rannikkovartiolaivat Karjala ja Turunmaa sekä entiset venäläiset torpedoveneet S 1., S 2., S 3, S. 4 ja S. 5, lähtee retkelle Helsingistä länteen. Suomen valtiolippu liehuu maan nuoren merisotavoiman aluksissa avomerellä.

Repolassa aloittaa toimintansa ensimmäinen suomalainen kansakoulu.

Bulgaria ja ympärysvallat solmivat välirauhan.

1.–2.10.

Helsingissä pidetään silakkamarkkinat. Hinnat ovat korkeita ja tarjontaa niukalti.

2.10.

Uuden Päivän mukaan venäläisten lähettäminen Venäjälle on keskeytynyt etenkin sivistyneistön osalta: ”Heitä ei tietenkään voida lähettää Venäjälle melkein varmaan kuolemaan.”

Kansallisteatterissa juhlanäytäntönä Johannes Linnankosken 3-näytöksinen raamatullinen näytelmä ”Simson ja Delila” Kaarlo Bergbomin syntymäpäivän kunniaksi.

3.10.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta lopettaa monarkistisen hallitusmuodon käsittelyn.

Senaatti vahvistaa Suomen Virallisen Tietotoimiston menosäännön loppuvuodeksi 1918. Sen mukaan laitoksessa on johtaja, 7 toimittajaa, 5 konekirjoittajaa ja 2 lähettiä. Toimisto tehtävänä on toimittaa yksinoikeudella julkisuuteen tiedot hallituksen toiminnasta ja ulkomailta hankkimansa sähkösanomatiedot.

Saksaan nimitetään Badenin prinssi Maxin johtama uusi hallitus, jossa on myös sosialistiministereitä.

4.10.

Sokerinjakelu alkaa Helsingissä. Lokakuussa on saatavana 300 grammaa sokeria henkilöä kohden hintaan 3,50 markkaa. Ainoastaan palasokeria on saatavana.

Uhtuan ja Vuokkiniemen lähetystö vierailee Helsingissä. Uuden Suomettaren (5.10.1918) mukaan ”lähetystön jäsenillä oli esitettävänä ikäviä asioita, Uhtua on tällä kertaa menetetty. Punaiset ovat takavarikoineet viljan ja muut elintarpeet ja. ottaneet hevoset ja lehmät.”

5.10.

Mimmi Lähteenojan 30-vuotisjuhlanäytäntö Kansallisteatterissa.  Uusi Päivä 4.10.1918: ”Juhlailtansa ohjelmaksi on taiteilijatar valinnut Artturi Järviluoman yleisesti suositun ”Pohjalaisia”, jonka sammumaton heimoustunne on tehnyt hänelle näinä orastavan vapautemme päivinä kaksinverroin rakkaammaksi. Sen vanttera, tanakkahenkinen syytinkiläis-Kaisa onkin taiteilijan viime vuosien mestarillisimpia saavutuksia.” Näytännössä ovat läsnä mm. kreivi ja kreivitär von der Goltz.

Suomen Sosialidemokraatti ilmoittaa levikkinsä olevan jo 27 000 kappaletta. Lehti alkoi ilmestyä uudelleen 12.9.1918. Työmiehen levikki oli ennen sisällissotaa lähes 80 000.

Saksan uusi pääministeri, Badenin prinssi Max tekee Yhdysvaltojen presidentti Wilsonille osoitetun ehdotuksen rauhanneuvottelujen aloittamisesta. ”Saksan hallitus pyytää Amerikan Yhdysvaltain presidenttiä ottamaan käsiinsä rauhan palauttamisen, ilmoittamaan tästä pyynnöstä kaikille sotaa käyville valtioille sekä kehoittamaan lähettämään valtuutettuja neuvotteluihin ryhtymistä varten.”

5–6.10.

Järjestetään Helsingissä painonnoston Suomen mestaruuskilpailut. Helsingin Atleettiklubin R. Ekström saavuttaa uudet suomalaiset ennätykset yhden käden nostoissa. Hän nostaa tempauksella 66+70,5 kg ja punnertaen 74+85 kg.

6.10.

Senaatti esittää toiveen, ettei Saksa vetäisi joukkojaan Suomesta. Toive saatetaan kenraali von der Goltzin tietoon.

Turkulaiset kapinasta sivuun jättäytyneet sosiaalidemokraatit yrittävät järjestää keskustelukokouksen ajankohtaisista kysymyksistä. Poliisi estää kuitenkin paikalle tulleita pääsemästä Palokunnantalolle.

7.10.

Viipurin upseerikoulun toiminta alkaa. Kouluun on otettu 200 oppilasta.

8.10.

Eduskunta hylkää esityksen monarkistisen hallitusmuodon julistamisesta kiireelliseksi. Kiireelliseksi julistamisen puolesta äänestää 74 ja sitä vastustaa 34 edustajaa, joten vaadittu 5/6 enemmistö jää saavuttamatta. Hallitusmuotoesitys siirtyy yli vaalien.

Carl Enckell tapaa Mannerheimin Tukholmassa ja pyytää tätä Helsinkiin neuvottelemaan senaatin edustajien kanssa. Myöhemmissä neuvotteluissa Mannerheim suostuu ryhtymään senaatin edustajaksi hankkiakseen Englannin tunnustuksen Suomen itsenäisyydelle sekä palauttaakseen diplomaattiset suhteet Ranskaan.

Kamariherra Hjalmar Linder ilmoittaa lahjoittaneensa kaksi miljoonaa markkaa käytettäväksi työväkensä hyväksi.

9.10.

Eduskunta päättää salaisessa istunnossa ryhtyä äänin 64–41 kuninkaanvaalin toimittamiseen.  Vaalissa se valitsee Hessenin prinssin Fredrik Kaarlen Suomen kuninkaaksi. Osa kansanedustajista ei osallistu vaaliin.

10.10.

Helsinki on liputettu kansallisvärein kuninkaanvaalin toimittamisen johdosta.

Ylimääräisten valtiopäivien päättäjäiset pidetään eduskuntatalossa. Sitä ennen edustajat käyvät lopettajaisjumalanpalveluksessa Nikolainkirkossa.

Kansallisteatteri esittää Aleksis Kiven syntymäpäivänä ”Kullervon”. Kustannusosakeyhtiö Kivi julkaisee Seitsemästä veljeksestä uuden painoksen ja lisäksi marmoroituihin lampaannahkakansiin sidotun kaksivärisen loistopainoksen.

Suomen Kirjailijaliitto pitää vuosikokouksensa Strindbergin taidesalongissa. Kokouksessa keskustellaan mm. nuorisokirjallisuuden asemasta, jonka tukemiseen on kiinnitettävä enemmän huomiota.

11.10.

Uusi Suometar kertoo espanjantaudin leviämisestä. ”Kuopion piirissä on Rautalammin pitäjä ensi sijalla, nimittäin 648 tapausta. Lääkärien tietoon tulevat tapaukset ovat kuitenkin luonnollisesti vain vähäinen osa, sillä varsinkaan maaseudulla ei tällaisissa tapauksissa käännytä lääkärien puoleen kuin viime hetkessä. Esim. Kuopion kaupungista on ilmoitettu 282 tapausta, mikä on suhteellisesti tavaton määrä itse Kuopion piirissä ilmoitettuihin tapauksiin nähden.”

12.10.

Valtiorikosoikeuden 28. osasto julistaa vangittujen SDP:n kansanedustajien tuomiot. Heistä 9 saa kuolemantuomion, 2 elinkautisen kuritushuonerangaistuksen, 24 tuomitaan 3–12 vuoden kuritushuonerangaistuksiin ja 5 saa ehdonalaisen kuritushuonetuomion.

Suomen Lääkäriseura käsittelee kokouksessaan elintarpeiden puutteen vaikutusta sairastavuuteen. Keskustelussa todetaan, että aliravitsemuksen vuoksi monet taudit ovat ilmenneet vakavimpina kuin normaalioloissa. Lisäksi influenssa on pahentanut tilannetta.

Dagens Nyheter esittää Ahvenanmaan kysymyksen ratkaisemista kansanäänestyksellä. Lehti on lähellä hallituspiirejä, joten sen linjan voi arvioida heijastelevan Ruotsin hallituksen kantaa.

13.10.

Helsingin kirkoissa toimitetaan Helsingin Pappien Veljesyhdistyksen päätöksellä erityinen esirukous maailmanrauhan puolesta. Johanneksen kirkossa pidetään klo 6 i. p. yleinen suomenkielinen rauhanjumalanpalvelus, jossa erityisesti rukoillaan maailmanrauhanpikaisen palautumisen puolesta.

HJK voittaa HIFK:n Suomen jalkapallomestaruuden karsintaottelussa 4–1. HJK etenee loppuotteluun, jossa vastustajaksi on edennyt cup-muotoisessa kilpailussa Viipurin Reipas.

14.10.

Turussa koolla ollut kirkolliskokous antaa julistuksen Suomen kansalle. Julistuksessa todetaan mm., että ”kansa on koottu yksilöistä, ja kansamme voi parantua ainoastaan, jos kukin yksityinen omasta kohdastaan alkaa parannuksen. Tätä varten ryhtykäämme kukin kilvoitukseen ja työhön!”

Koulutyö uhkaa Uuden Suomettaren mukaan pysähtyä maaseudun koulussa valaistuksen puutteen vuoksi.

15.10.

Eduskunnan nimeämä lähetystö, jonka tehtävänä on viedä virallinen ilmoitus kuninkaanvaalin tuloksesta, saapuu Berliiniin. Lähetystöä johtaa eduskunnan puhemies, prof. Lauri Ingman. Siihen kuuluvat kansanedustaja, senaattori Ernst Nevanlinna ja eduskunnan sihteeri, protokollasihteeri E. J. Ahla.

Senaatin yksityisessä kokouksessa Otto Stenroth ehdottaa Friedrich Karlin tulon eväämistä. Useita päiviä jatkuvissa neuvotteluissa senaatti ei pääse asiasta yksimielisyyteen.

Ranskan konsuli L. Raynaud jättää senaatille nootin, jossa todetaan mm. seuraavasti: ”Se seikka, että saksalainen prinssi on hiljan valittu Suomen kuninkaaksi, osoittaa kummallisen väärää kansainvälisen aseman arvostelemista. Tämän vaalin kautta on Suomi astunut niiden valtojen joukkoon, jotka ovat asettuneet keskusvaltojen puolelle.”

Torpparilaki esitellään senaatissa. Valtionhoitaja Svinhufvud vahvistaa lain.

Tanskasta saapuu miljoona kiloa syömäviljaa Helsinkiin.

Suomenkielisten liikemiespiirien perustama Suomalainen Tupakkatehdas viettää 10-vuotisjuhlaansa.

Uusi Suometar kertoo, että Jalmari Hahlin teos ”Tuleva kuninkaamme” on ilmestynyt Otavan kustantamana.

Professori Eero Järnefeltin näyttely avataan Galleria Hörhammerissa. Onni Okkonen esittelee näyttelyn Uudessa Suomettaressa 17.10.1918: ”Etusijassa kääntyy huomio uteliaana viimeaikaisiin saavutuksiin. Ne osoittavat, ettei maalariole vanhentumassa ja kaavamaistumassa, vaan että hänellä on päinvastoin uusi nuortumisen kausi, joka merkitsee maalauksellisen, käsityksen uudistumisia ja kääntymistä lyyrillisistä sekä koristeellisvoittoisista arvoista eräänlaiseen ’hollantilaisuuteen’, realismiin, mikä ei ole pelkkää todellisuudenkuvausta vaan ilman ja valon henkevöittämää ja kaunistamaa taidetta.”

16.10.

Elannon toimitusjohtajan Väinö Tannerin kuulustelut alkavat. Tanner oli pidätetty, koska hän oli lokakuun alussa tavannut Tammisaaren vankileiriltä paenneen SDP:n Mikkelin piirin entisen piirisihteerin Aleks Halosen. Tanner vapautettiin 17. lokakuuta.

17.10.

Eduskunnan puhemies Lauri Ingman ja kansanedustaja Ernst Nevanlinna tapaavat prinssi Friedrich Karlin Frankfurt am Mainissa. Friedrich Karl ei ole vakuuttunut kuninkaanvaalin äänestystuloksesta (64–41) ja toivoo voivansa siirtää ratkaisuaan myöhemmäksi.

Kauppa- ja teollisuuskomissioni ilmoittaa myöntäneensä Kouluylihallituksille öljyä koulujen valaistustarpeisiin.

Helsingin terveydenhoitolautakunta antaa espanjatautiin liittyvän kehotuksen: ”Sen johdosta, että väkijoukot suuressa määrin edistävät nykyään vallitsevan influenssaepidemian leviämistä kehotetaan yleisöä välttämään suurempia huvitilaisuuksia, kuten eläväinkuvain näytäntöjä, yleisiä tanssitilaisuuksia y. m. sekä kaikenlaisia yleisiä kokouksia.” Lautakunta ehdottaa myös koulujen sulkemista, mutta tähän ei ryhdytä.

Itävallan keisari Karl antaa julistuksen keisarikunnan muuttamisesta liittovaltioksi.

18.10.

Elintarviketoimituskunnan päällikkö H. G. Paloheimo anoo eroa. Pääperusteena on se, että Helsingin kaupungin elintarvetoimisto on asettunut vastustamaan hänen johtamaansa politiikkaa.

Senaatti vahvistaa uuden säästöpankkilain, joka laajentaa säästöpankkien oikeutta luotonantoon.

19.10.

Ruotsin Helsingissä oleva lähettiläs Westman kirjoittaa Ruotsin ulkoministeri Johannes Hellnerille keskustelustaan valtionhoitaja P. E. Svinhufvudin ja senaattori Otto Stenrothin kanssa koskien Ahvenanmaata. Westman arvelee, että sekä Svinhufvud että Stenroth ovat ymmärtäneet Ruotsin pyrkimykset hankkia Ahvenanmaan saariryhmä itselleen.

Vaasa-lehden johtokunnan koollekutsumat nuor- ja vanhasuomalaisten edustajat Vaasan läänin kaikista kolmesta vaalipiiristä asettuvat kannattamaan suomalaisten puolueitten yhteistoimintaa sekä mahdollista yhdistymistä.

Tshekki-slovakkien väliaikainen hallitus aloittaa toimintansa Pariisissa Tomáš Masarykin johdolla.

20.10.

HJK voittaa Viipurin Reippaan jalkapallon SM-loppuottelussa 3–0. Mestaruus on HJK:n toinen perättäinen.

21.10.

Ahvenanmaan liittämistä Ruotsiin ajava Ahvenanmaan liitto perustetaan virallisesti Tukholmassa.

Savolainen Osakunta tekee ylioppilaskunnalle esityksen ylioppilassuojeluskunnan perustamiseksi.

22.10.

Senaatti tekee päätöksen kansalaisluottamuksensa menettäneiden poistamisesta vaaliluetteloista.

Useat saksalaislehdet vaativat keisari Vilhelmin eroa. Suomeen tieto saapuu 24. lokakuuta.

23.10.

Senaattori Ernst Nevanlinna palaa Saksasta Suomeen. Hänen mukaansa puhemies Lauri Ingmanin johtaman lähetystön tarkoituksena ei ollut viedä Friedrich Karlille ilmoitusta kuninkaanvaalin tuloksesta, vaan neuvotella tulevan kuninkaan kanssa epävirallisesti. Nevanlinna pelaa lausunnollaan aikaa.

24.10.

Tanssitaiteilija Maggie Gripenberg lähtee maaseutukiertueelle, jonka ohjelmassa on kymmenen esitystä. Taiteilijaa avustavat Onni Gabriel (tanssi) ja Ingrid Strukel (piano).

25.10.

Senaatti ilmoittaa hyväksyvänsä Ab W. Gutzeit & Co:n tekemän ostotarjouksen. Metsä- ja puutavarayhtiö siirtyy Suomen valtion omistukseen.

Senaatin julistama nahkojen ja vuotien takavarikko alkaa.

Senaatti vahvistaa lain Suomen valtion edustuksesta ulkomailla.

Taiteilija Pekka Halosen näyttely avautuu Strindbergin taidesalongissa. Onni Okkosen mukaan näyttelyn ”peräseinältä sattuu katseeseen suurehko kompositsioni, joka esittää ’valkoista Suomea’ maaliskuussa 1918. Teos on merkittävä ajankuva ja taideteoksena uusi ilmaus Halosen monumentaalisemmasta tyylistä, jossa viivojen liikunnalla ja valoisalla koristeellisuudella on arvokas tehtävä.”

26.10.

Uusi Suometar kertoo Suomen ja Ruotsin hallitusten vahvistaneen maiden välisen kauppasopimuksen, joka perustuu vastikekauppaan.

Kolmannen divisioonan v.t. päällikkö, eversti Sihvo jättää erohakemuksensa. Sihvon perustelee anomustaan sillä ”erilaisella poliittisella katsantokannalla, mikä on Hallituksella ja allekirjoittaneella”. Sihvo kannattaa tasavaltaa hallitusmuotokysymyksessä.

Lehdissä ilmestyy kutsu osallistua Suomen Ilmailuliikenne Osakeyhtiön osakemerkintään. Tavoiteltava osakepääoma on kaksi miljoonaa markkaa.

Teknillisen Korkeakoulun Ylioppilasyhdistys viettää vuosijuhlaansa omalla talollaan. Juhlan ohjelman aloittaa professori Kyrklundin kiinnostava esitelmä lentokoneesta.

27.10.

Maltillisen sosialistisen uudistuspuolueen perustamista suunnittelevat ovat koolla Uudella ylioppilastalolla. Keskustelu ei johtanut päätöksiin. Osanottajien keskuudesta kerättiin alustava jäsenluettelo ja päätettiin jatkaa ohjelman valmistelua.

28.10.

H. G. Paloheimo vetoaa maanviljelijöihin, jotta nämä toimittaisivat kaiken liikenevän viljan kulutukseen. Ulkomailta apua ei ollut saatavissa. Vaihtoehtona olivat pakkokeinot viljelijöitä vastaan.

”Viljanpuutteesta johtunut hätä on tällä hetkellä äärimmilleen kärjistynyt. Sotalaitoksessa on leipävilja tyyten loppumassa, samoin vankileirissä. Ei myöskään ole tiedossa, mistä saadaan leipää kulutuskeskuksiin, kun varastot ovat lopussa. Tämän lisäksi hätä uhkaa jo niitä maaseutupaikkakuntia, joissa halla on viljan vienyt.”

29.10.

Senaatti erottaa Raudun, Metsäpirtin, Kivennavan, Terijoen, Uudenkirkon, Kuolemajärven, Koiviston ja Muolaan pitäjät Viipurin läänistä sotilashallinnon alaiseksi raja-alueeksi. Asetus voimassa enintään 1. kesäkuuta 1919 saakka.

Helsingin poliisimestari kieltää tanssiaisten järjestämisen toistaiseksi espanjantaudin vuoksi.

30.10.

Valtionhoitaja P. E. Svinhufvud armahtaa yli 30 000 punavankia, jotka pääsevät ehdonalaiseen vapauteen. Alle neljän vuoden tuomion saaneita koskevasta armahduksesta on liikkunut huhuja pitkin lokakuuta.

Valistusarpajaisten toimittaminen alkaa Ostrobotnialla. Arpajaiset ovat lykkääntyneet levottomien olojen vuoksi useaan kertaan.

31.10.

Suomalais-saksalainen seura kokoontui illanviettoon. Saksan lähettiläs v. Brück toi esiin puheessaan, kuinka saksalaisiin on vaikuttanut ”miellyttävästi suomalaisten Saksan kohtaan osoittama myötätunto ja uskollisuus nykyisenä vastoinkäymistenkin aikana”.