Kronologia

Lokakuu

1.10.

Saksan aseman käännyttyä sodassa tappiolliseksi senaatti toivoo saavansa Suomen itsenäisyydelle tunnustuksen ympärysvalloilta – senaatin yksityisessä istunnossa Stenroth ehdottaa, että Mannerheim lähetettäisiin tässä tarkoituksessa Ranskaan ja Englantiin.

5.10.

Saksa julkistaa valmiutensa rauhanneuvotteluihin.

6.10.

Senaatin keskustelussa toivotaan, ettei Saksa vetäisi joukkojaan Suomesta – toive saatetaan von der Goltzin tietoon.

8.10.

Eduskunta päättää jättää hallitusmuotoesityksen lepäämään yli vaalien.

8.10.

Enckell tapaa Mannerheimin Tukholmassa ja pyytää tätä Helsinkiin neuvottelemaan senaatin edustajien kanssa – myöhemmissä neuvotteluissa Mannerheim suostuu ryhtymään senaatin edustajaksi hankkiakseen Englannin tunnustuksen Suomen itsenäisyydelle sekä palauttaakseen diplomaattiset suhteet Ranskaan.

9.10.–10.10.

Eduskunta valitsee äänin 64–41 Hessenin prinssin Friedrich Karlin Suomen kuninkaaksi.

10.10.

Vuoden 1918 ylimääräiset valtiopäivät päättävät toimintansa.

15.10.

Senaatin yksityisessä kokouksessa Otto Stenroth ehdottaa Friedrich Karlin tulon eväämistä – seuraaviin päiviin jatkuvissa neuvotteluissa senaatti ei pääse yksimielisyyteen.

15.10.

Valtionhoitaja P. E. Svinhufvud vahvistaa torpparilain.

17.10.

Eduskunnan puhemies Lauri Ingman ja kansanedustaja Ernst Nevanlinna tapaavat prinssi Friedrich Karlin Frankfurt am mainissa – Friedrich Karl ei ole vakuuttunut kuninkaanvaalien 64–41 tuloksesta ja toivoo voivansa siirtää ratkaisuaan myöhemmäksi.

19.10.

Ruotsin Helsingissä oleva lähettiläs Westman kirjoittaa Ruotsin ulkoministeri Johannes Hellnerille keskustelustaan valtionhoitaja P. E. Svinhufvudin ja senaattori Otto Stenrothin kanssa koskien Ahvenanmaata – Westman arvelee, että sekä Svinhufvud että Stenroth ovat ymmärtäneet Ruotsin pyrkimykset hankkia Ahvenanmaan saariryhmä itselleen.

30.10.

Valtionhoitaja P. E. Svinhufvud armahtaa yli 30 000 vankia.